Huidproblemen/voedselallergie

 

HUIDPROBLEMEN/ VOEDSELALLERGIE

Huidproblemen komen regelmatig voor bij onze hond. Soms ten onrechte, wordt er vanuit gegaan dat de oorzaak te vinden zou zijn in de voeding en dat we te maken zouden hebben met een voedselallergie. Ook onderzoekers verschillen nogal eens van mening wat betreft het voorkomen van voedselallergieën. Sommigen spreken van 1% van alle huidklachten anderen menen dat 10% van alle huidklachten bij honden te wijten zijn aan een voedselallergie. Er bestaat verwarring over het begrip voedselallergie.

Een voedselallergie is een afwijkend reageren van het immuunsysteem van de hond op bepaalde bestanddelen in de voeding. Ze veroorzaakt een niet seizoensgebonden dermatose bij de hond die altijd gepaard gaat met jeuk. Voedsel- overgevoeligheid is een verzamelnaam voor een aantal ongewenste reacties van het lichaam op voeding. (bijv visallergie) Voedselintolerantie betekent dat het dier bepaalde enzymen mist of dat deze niet goed functioneren waardoor voedsel of onderdelen daarvan niet goed verteerd kunnen worden. (b.v. koemelk.) De symptomen kunnen onderverdeeld worden in huidklachten zoals rode vlekken, rode bultjes vooral op buik en in de okselholtes, vochtophopingen en ontstekingen door het krabben, en afwijkingen aan het maagdarmkanaal zoals braken, diarree en winderigheid. Iets dat altijd aanwezig is, is een vorm van jeuk. Huid- of vachtaandoeningen waarbij zich geen jeuk voordoet zijn vaak van hormonale oorsprong en hebben vaak als grondslag een afwijkend functioneren van de schilklier.

Het principe van de voedselallergie berust er op dat het lichaam tegen 1 of meerdere stoffen uit de voeding antistoffen gaat maken in de zogenaamde mastcellen. Deze mastcellen vormen histamine en bij een 2de contact met de stof(fen) waar het lichaam gevoelig voor is, wordt deze histamine vrijgegeven in de bloedbaan. Gevolg: zwelling, jeuk roodheid en irritatie. Let wel bij een 1ste contact met de stof zijn er dus geen verschijnselen, echter bij een 2de en volgend contact krijgt het dier de allergische reactie. Allergische dieren worden dan ook vaak behandeld met anti-histamine bevattende middelen. Het lichaam echter blijft bij voortdurende blootstelling aan de allergie verwekkende stof, histamine vormen, dus jeuk, roodheid, etc. blijft aanwezig. Enkele bekende stoffen die bij onze honden een allergie kunnen opwekken zijn: melkproducten, soja, granen, commerciële voedingen, additieven in commerciële voedingen, hondenkluifjes, pens, enz. 0m uit te vinden waar het dier allergisch voor is, wordt gedurende 6 tot 10 weken een hypoallergeen dieet verstrekt. Dit dieet bestaat vrijwel altijd uit rijst, macaroni, schapenvlees en/of lamshart. Belangrijk hierbij is dat men zeker weet dat het dier deze producten nog niet eerder gegeten heeft (1ste contact). Als men dit dieet voert verdwijnen de symptomen soms al na 2 á 3 weken. Het is van belang dat er zeker 6 weken doorgevoerd wordt.

Verdwijnen de symptomen op dit dieet dan is de diagnose gesteld: voedselallergie. Er kan besloten worden om uit te vinden voor welke stof het dier nu uiteindelijk gevoelig blijkt te zijn. Men kan dit doen door per week 1 voedercomponent toe te voegen. Telkens wordt er 1 nieuwe component toegevoegd en als er binnen 7 dagen zich geen hernieuwde problemen voor doen kan men er wel vanuit gaan dat deze component niet allergie opwekkend werkt. Vervolgens voegt men weer een nieuwe component toe net zolang tot men de boosdoener heeft gevonden. Dit wordt een zogenaamde provocatie dieet genoemd.

Is het nodig dat een dier gedurende langere tijd met het oorspronkelijke hypoallergeen dieet gevoerd wordt dan moet er een aanvulling gedaan worden met o.a. biergist, calcium en zonnebloemolie. Beter is het om bij biergist geen tabletten te gebruiken omdat bepaalde ’dragers’ ook een allergische reactie kunnen veroorzaken. Als men gevonden heeft voor welke stof het dier allergisch is, kan men besluiten om het de rest van z’n leven te blijven voeden met het hypoallergeen dieet met toevoeging van de componenten waar het niet gevoelig voor bleek te zijn volgens de provocatietest. Gemakkelijker is het echter om over te schakelen op een nog niet eerder verstrekt commerciële voeding, waarvan men zeker is dat het de stof waar het dier gevoelig voor is, niet bevat of op een commercieel hypoallergene voeding en het effect hiervan af te wachten. Is men eenmaal zover dat men zeker is omtrent de stof of stoffen die de allergische reactie veroorzaken is het zaak dat het dier hiermee niet meer in contact komt. Het is dan heel goed mogelijk om zonder al te veel problemen zonder medicijnen verder te gaan.

 

*****************************************************************************************************************************************************************************

 

Voeding gerelateerde allergieën en intoleranties

 

Artruvetrin Serum Test

Je hebt 2 testen van Artruvetrin, de serum test en de huidtest.

Artruvetrin Serum Test

In samenspraak met uw dierenarts kunt u een keuze maken voor een serumtest en/of een huidtest, op grond van de serumtest (bloedtest) worden de allergenen bepaald die verantwoordelijk kunnen zijn voor de atopische dermatitis van het huisdier.

3

 

Bij een score onder 150 is er geen sprake van een allergie wel van een gevoeligheid.
Een score tussen 150 en 300 is een lichte allergie.
Met een score boven 300 is de hond duidelijk allergisch en de reactie heftiger.

Artruvetrin Huid Test

Bij de Artuvetrin® Huid Test wordt door de reactie van de huid op injecties bepaald voor welke stoffen de hond allergisch is, een dierenarts stelt op basis van de voorgeschiedenis of  ervaringen een huidtest samen bestaande uit relevante allergenen. Een huidtest zal in een dierenkliniek uitgevoerd moeten worden.

Voordat de test wordt uitgevoerd, moet het innemen van medicijnen die van invloed zijn op de allergie en de jeuk (b.v. prednison, cyclosporine en antihistaminica) gedurende enkele weken worden stopgezet. De huidtest wordt uitgevoerd op de borstwand nadat deze zorgvuldig is geschoren.

 

1  

 

 

Video van de huid test
https://www.youtube.com/watch?v=8R-VrlXs67Q

Wat is een allergie?

Een allergie is eigenlijk een overdreven, sterke reactie van het afweersysteem op stoffen van buitenaf, bij een eerste contact met lichaamsvreemde stoffen reageert het afweerapparaat door het aanmaken van afweerstoffen en afweercellen. Bij een volgend contact met dezelfde stof bepaalt het lichaam of en hoe het moet reageren, hier gaat het mis bij allergiepatiënten. In plaats van niet of in geringe mate te reageren ontstaat een ernstige reactie.

Wat gebeurt er dan?

Bij herhaald contact met een allergeen (een lichaamsvreemde stof), reageert het afweerapparaat op de volgende wijze: het produceert stoffen die leiden tot een ontstekingsreactie van de huid (soms ook van de slijmvliezen) en tot het optreden van jeuk.

Soorten allergie bij de hond

Allergie bij dieren komt vrij vaak voor, naar schatting komt bij 10-15% van de honden een vorm van allergie voor. De meest voorkomende vorm van allergie bij de hond is atopische dermatitis; een overgevoeligheidsreactie op inhalatieallergenen zoals pollen en mijten.
Vlooienallergie wordt veroorzaakt door contact met vlooienspeeksel, bij voedingsallergie zijn het bepaalde bestanddelen in het voedsel die als allergeen werken. Bij een contactallergie (contactdermatitis) worden de problemen veroorzaakt door antigenen die in contact komen met de huid (vloerbedekking, dekens, shampoo e.d.).

Omdat de verschijnselen van diverse allergieën sterk op elkaar lijken is het belangrijk dat er goed  onderzoek plaats vindt naar de exacte oorzaak van de allergie; Atopie bij de hond.

Atopie is de belangrijkste vorm van allergie die bij honden voorkomt, ongeveer 3-15% van de honden heeft last van een atopie. Atopie is erfelijk en kan leiden tot allergieën voor stuifmeel van bloeiende gewassen (zoals grassen, kruiden en bomen), huidschilfers van dieren en voor diverse huisstof -en voedermijten.

Atopie komt meer dan gemiddeld voor bij de volgende rassen: Lasa Apso, Schnauzer, Duitse Herder, Boxer, Labrador, Golden Retriever, Poedel, West Highland White, Cairn, Jack Russel en Foxterriër . Meestal treden de eerste verschijnselen van atopie al voor de leeftijd van 3 jaar op, vaak zijn de eerste symptomen gering en zijn ze aan de aandacht van de eigenaar ontsnapt omdat de hond goed reageerde op de ingestelde behandeling of omdat de symptomen in eerste instantie alleen tijdens bepaalde periodes van het jaar voorkwamen (bijvoorbeeld in het geval van stuifmeel). 

 

Wat is intolerantie intolerantie betekent dat er een overgevoeligheid is voor een bepaalde stof, het lichaam reageert dan ongewoon. Het immuunsysteem word niet geactiveerd en een reactie komt niet meteen, de intolerantie kan door verschillende stoffen veroorzaakt worden. De klachten kunnen heel verschillend zijn afhankelijk van de hond, de hoeveelheid en de situatie. Een intolerantie is niet levens bedreigend Lactose intolerantie


Veel zoogdieren zijn lactose intolerant, jonge dieren maken het enzym lactase aan in de darmen zodat de moedermelk kan worden verteert.
Lactase zorgt ervoor dat lactose afgebroken kan worden, met het ouder worden neemt de aanmaak van lactase af. Doordat er minder of geen lactase wordt aangemaakt wordt de lactose niet verteert, het is een goede voeding voor bepaalde soorten bacteriën. In de dunne darm word de vertering bemoeilijkt doordat het water niet word opgenomen, de inhoud en transportsnelheid neemt toe. Hierdoor kunnen krampen, misselijkheid en ‘gerommel’ ontstaan, in de dikke darm word de lactose door bacteriën gefermenteerd. Hierdoor komen er koolzuurgas, waterstofgas en organische zuren vrij. Dit veroorzaakt buikpijn, winderigheid en waterige diarree.

*Hierboven is de meest voorkomende vorm beschreven.

Lactose zit in alle zuivelproducten, hoe meer een product gefermenteerd is hoe minder lactose het bevat. Karnemelk is of was een goed gefermenteerd product, tegenwoordig is het fermentatie proces korter waardoor karnemelk meer lactose bevat dan “de ouderwetse karnemelk”.

Zoete zuivelproducten bevatten meer lactose, kies dus als je een Kong wil vullen voor yoghurt of karnemelk. Paarden- en geitenzuivel is gezonder dan koe zuivel.

Graan en gluten

Als er sprake is van een graan allergie of tarwe allergie, dan houd dit in dat er een abnormale reactie is op een eiwit of meerdere eiwitten in tarwerassen. Het lichaam bouwt een anti stof op tegen het eiwit. De reactie is afhankelijk van de graad van de allergie.

Bij een graan of tarwe intolerantie ontstaat er een overgevoelige reactie, dit is dan geen allergie of glutenintolerantie (coeliakie).
Dit wordt dan een non coeliakie gluten intolerantie genoemd, de intolerantie kan tot 48 uur na inname optreden. Bij een allergie ontstaat een reactie eerder en zijn er meer symptonen, een intolerantie kan geen anafylaxie veroorzaken.

*Anafylaxia is een ernstige reactie van het lichaam die levensbedreigend kan zijn,
anafylaxia treedt meestal op binnen het uur na de blootstelling aan het allergeen. Doorgaans geldt: Hoe sneller de reactie , hoe ernstiger.

Coeliakie en gluten intolerantie zijn twee namen waarmee dezelfde auto-immuunziekte wordt aangeduid. Bij coeliakie zorgen gluten voor een beschadiging van de dunne darm, wat verschillende symptomen tot gevolg heeft. Van ‘vage’ buikklachten en vermoeidheid tot ernstige ondervoeding. Gluten is het eiwit van verschillende soorten granen, daarom mag je met coeliakie verschillende soorten granen niet eten.

Het vermijden van een reactie op een graanallergie of intolerantie is eenvoudig, kies voor een graanvrije brok en graanvrije snack(s). Bij het voeren van vers moet je er rekening mee houden dat de gevogelte kvv’s graan kunnen bevatten en verwijder bij hele dieren de krop, maag en darmen.

Meelmijt

De meelmijt is een mijt die vaak voorkomt in voorraden, zeker als deze langere tijd bewaard worden (+3 maanden). Voornamelijk bij plantaardige voorraden maar soms ook bij dierlijke.
Bewaar voorraden op een droge, koele plaats en bewaar ze niet te lang.
Ondanks dat meelmijt op alle voorraden kan voorkomen is het toch bewezen dat het weghalen van brok met graan en snacks met granen een verschil kan maken.

 

5


 
Allergie voor bepaalde diersoorten

Je kan door te elimineren ontdekken aan welke diersoort je hond allergisch is, bij elimineren geef je 6 tot 8 weken 1 diersoort. Best een diersoort die de hond nog niet heeft gekregen. Als de hond goed reageert op die diersoort geef je een 2de diersoort bij, gaat het niet goed dan neem je een andere diersoort. Het is belangrijk om ook de snacks aan te passen, de commerciële snacks bevatten doorgaans veel gebruikte diersoorten dus de kans op een reactie is hoger doordat de diersoorten vaak niet bekend zijn. Doordat de ingrediëntenlijst op snacks  vaak vaag zijn, kan je deze best mijden. Kies dus voor een gedroogde snack, het is dus zeker interessant om een voedseldroger aan te schaffen.

Bij een allergie voor bepaalde diersoorten is er sprake van een eiwit allergie, de hond is dus allergisch voor het eiwit in een bepaalde diersoort.

Wat kan je doen bij een allergie?

De reacties van een allergie of intolerantie kunnen heftiger zijn door bepaalde factoren, andere allergieën; immuunsysteem, eigenlijk de algehele gezondheid.

Het beste waar je mee kan beginnen is natuurlijk de allergene stof zoveel mogelijk mijden.
Daarnaast kan je probiotica geven.

Probiotica

Probiotica herstelt de darmflora, een goede darmflora is belangrijk voor een goed immuunsysteem.
Enkele probiotica’s :
Puur drainage
De groene os, drainage compositum
Phytonics Detox

Ontgiften

Bij een gezonde voeding en leefwijze word er al ontgift. Natuurlijk kan je ontgiften stimuleren. Ontgift enkel als de hond gezond is, ontgiften is voor het lichaam vermoeiend ook al knapt de hond er door op.

Waarom ontgiften?
Door additieven en ingrediënten van de voeding.

Door het gebruik van producten tegen teken, vlooien, wormen en andere medicatie komt er een hoop rotzooi in het lichaam terecht, het verwijderen van deze stoffen kan bijdragen aan de algehele gezondheid van je hond.

Groene leem
http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?f=12&t=816&p=1058634&hilit=leem#p1058634

Chlorella en Spirulina
http://www.ahealthylife.nl/de-superfoods-chlorella-en-spirulina/

Houdt er wel rekening mee dat je hond voor deze producten ook allergisch kan zijn.
Test daarom altijd eerst, geef een paar dagen een kleine hoeveelheid. Daarna pas de geadviseerde hoeveelheid om te ontgiften.

 

 Geschreven door Cabus-Vanderstraeten Roxanne voor Facebook groep Staffords

 

Een goede en niet te dure allergie test kunt u laten doen bij Dierenpraktijk Maasduyn.

www.maasduyn.nl

 Comments are closed.