Pup informatie

De eerste dag

Als de nieuwe pup in zijn nieuwe huisje komt zijn er een paar dingen die u zich goed moet realiseren. De pup heeft in een korte tijd een enorme ervaring ondergaan van uit het nest naar zijn nieuwe huisje gereisd. Dit is allemaal zeer inspannend voor hem of haar.

Daarom zijn de volgende punten van zeer groot belang!

Zorg er voor dat de pup in een rustig huis komt. Voor kom dat er mensen zijn die hem/haar willen aaien en liefkozen wat het puppy erg angstig kan maken, probeer de eerste dag alleen of met zen 2en te zijn zodat het hondje aan zijn nieuwe baasjes kan wennen.

Laat hem/haar in alle rust het nieuwe huisje onderzoeken en nieuwe geurtjes en indrukken op doen.

Neem hem/haar niet te vlug mee naar buiten. Hij/zij heeft tijd nodig om de nieuwe omgeving te leren kennen en alle nieuwe indrukken te verwerken. Ook is het nieuwe puppy nog niet volledig ingeënt met 8 weken en moet je oppassen op honden uitlaat plekken en met andere honden i.v.m. ziektes.

Straf hem/haar niet als ie binnen plast. Het puppy heeft in dit opzicht nog nooit iets vervelends ervaren, en heeft nog nooit zijn/haar urine hoeven op te houden. Het puppy is vanuit de kennel waarschijnlijk gewent om zijn/haar behoefte te doen op kranten. Leg hier en daar, daarom wat kranten op de grond en bij de deur waar ie naar buiten kan/moet, als ie daar dan naar toe loopt kan je meteen de deur open doen zodat het puppy leert dat ie het buiten moet gaan doen. Als de pup het op de kranten voor de deur doet,  is het puppy ook heel braaf.! (Knuffelen en belonen)

Laat de pup de eerste dagen niet te lang alleen. De pup is niet gewent aan eenzaamheid, hij had immers zijn broertjes, zusjes en zijn moeder om bij te slapen en om mee te spelen. De pup zal zijn nieuwe baasjes gaan zien als zijn/haar nieuwe moeder . Daarom moet u ook handelen als de moeder hond en laat u hem/haar niet te lang alleen maar blijft u bij dhem/haar. Als de pup slaapt kunt u een poosje bij hem/haar vandaan.

Zorg er voor dat als de pup bij u komt, u een mandje, dekentje, of bench voor hem/haar heeft staan zodat de pup daar lekker op of in kan gaan liggen.

Als u kleine kinderen in huis heeft, verdeel uw aandacht dan zorgvuldig. Vooral jonge kinderen kunnen erg jaloers worden als ze denken dat de pup teveel aandacht krijgt. Leer de kinderen vanaf het begin dat ze de pup niet hardhandig op mogen pakken, liefst helemaal niet en dat ze rustig en voorzichtig met hem/haar moeten spelen. Leer de kinderen ook dat als het puppy moe is en wil gaan slapen of al slaapt, dat ze dan het puppy/hondje met rust moeten laten!

 Ieder puppy gedraagt zich anders als hij/zij in een nieuw gezin komt. De ene pup is erg voorzichtig en verlegen terwijl de andere pup als een wervelwind  door het huis gaat. De verlegen pup verlangt meer rust, bescherming en gezelschap van u terwijl een andere pup meer bezoek verdraagt en veel meer wil spelen.

 

De eerste nacht

Het is altijd een moeilijk punt waar de pup het beste kan gaan slapen. Men moet hem/haar het contact met de gezinsleden niet onthouden. Het is voor een pup, die nooit eerder alleen is geweest een hele ervaring om van zijn moeder en broertjes, en zusjes te worden gescheiden. De pup wordt in een nieuwe omgeving geplaatst en opgesloten. Dat kan zelfs de meest vrijmoedige pup angstig maken.

Als de pup alleen wordt gelaten gaat hij zeker zitten piepen en janken. Het is zijn enige middel om zijn moeder naar zich toe te lokken. Het is niet leuk voor een pup om alleen te zijn. De pup reageert op de eenzaamheid of hij nu binnen is of buiten. Daardoor zou hij angst kunnen krijgen voor de eenzaamheid en zelfs onzelfstandig kunnen worden. De pup is volkomen afhankelijk van de bescherming van huisgenoten , wand hij kan zich niet verdedigen.

Het is het beste om de pup een slaapplaats in de buurt van een gezinslid te geven. Zodat hij gehoor, reuk, gezichts, en gevoelscontact kan hebben. Men kan hem beter niet in bed nemen, wand het wordt gemakkelijk een gewoonte om daar te liggen, wat dan als een slechte gewoonte wordt aangerekend als hij ouder is. Als de pup onrustig wordt, dan kan men beter wat met hem praten (niet te veel) of de hondenmand zo neer zetten , dat je een hand kan uitsteken zodat je hem even kan aaien en hij je kan ruiken.

Ook kan je van het oudernest bij de fokker een lap of handdoek mee nemen en dit in zen mandje of bench leggen. De vertrouwde nest geur kan geruststellend werken op de pup. Als de pup in het begin bij een gezinslid in de slaapkamer slaapt hoeft dat niet te beteken dat dit altijd nodig zal zijn. Maar zal in het begin beter zijn. Als de hond wat ouder is geworden kan men hem/haar wennen om op een andere plaats te gaan slapen. Het vertrouwen om alleen te zijn moet de pup aangeleerd worden terwijl hij/zij nog jong is.

 

 Een jankende pup

Het janken van een hond kan echt een groot probleem worden. Er zijn veel volwassen honden die men niet alleen kan laten omdat ze gillen, huilen, en janken. De oorzaak hier van ligt meestal in het eenzaamheidsgevoel van de eerste dagen. Als een pup zich in de steek gelaten voelt, dan gaat hij zeker janken. Als iemand op deze klagende geluiden reageert door naar hem toe te gaan, leert hij om niet alleen te zijn, en zal hij ook blijven janken.

Het is beter dat de pup niet en een situatie terecht komt waarin hij zich in de steek gelaten voelt. Als er nooit een aanleiding is geweest om mammie te roepen als pup zijnde dan is de kans klein dat hij het wel gaat doen als ie volwassen is. De pup zal zijn eenzaamheid het gemakkelijkst accepteren door dit veel met hem te oefenen in korte sessies. Dit zal het allerbeste gaan als ie moe is. Men moet hem het gevoel geven dat hij niet in de steek wordt gelaten en dat hij nooit lang alleen is. Als men de pup van jongs af aan steeds een poosje alleen laat, went hij er snel aan en voelt hij zich nooit in de steek gelaten.  De eerste keren hoeft deze periode niet langer dan enkelen minuten te zijn, daarna kan men steeds wat langer weg blijven.  Hij weet dan dat hoe lang het ook mag gaan duren, het baasje altijd weer bij hem terug zal komen.  Als het janken van de pup niet kan worden voorkomen dan staat u een training te wachten waarbij uw geduld op de proef zal worden gesteld.  Ook wanneer men de hond leert om stil te zijn als hij alleen moet zijn, net als met de zindelijkheidstraining, moet je zeer voorzichtig te werk gaan,  want het is heel natuurlijk voor de pup om signalen te geven waarop zijn moeder zal komen.  Het janken gaat meestal automatisch. Omdat de pup niet kan begrijpen dat hij iets verkeerd doet,  mag men een dergelijk gedrag dus niet direct gaan bestraffen.  Een straf zal de angst alleen maar vergroten waardoor hij nog banger zal worden om alleen te zijn. * Een bekent foefje om een onrustige pup te kalmeren is om een kruik onder zijn deken te leggen,   zodat hij het gevoel krijgt dat hij contact heeft met een broertje of zusje.  Op deze manier krijgt de pup een gevoel van warmte en gezelligheid,  wat hij eerder bij zijn moeder, broertjes en zusjes heeft beleefd. Zo kan men ook een wekker onder de dekens leggen om hem het gevoel te geven van een kloppend hart.  Deze trucjes kunnen het beste worden toegepast wanneer de pup heeft gegeten,  uit is geweest en moe is.  Verder moet u de Staffordshire Bull Terriër consequent opvoeden.  Wilt u niet dat de hond jankt als hij volwassen is,  moet u het ook niet goed vinden als de hond een pup is.

 

Een eigen plek voor de hond

Hierover zijn de meningen verdeeld. Een eigen plek kan een mand of kussen zijn, maar ook een bench. Een bench ziet er vaak niet zo mooi uit, maar heeft zeker zijn voordelen. De meest bekende is de zogenaamde ‘draadkooi’ die in verschillende soorten en maten verkrijgbaar is.

Wat zijn dan de voordelen van een bench?

De bench kan voor een hond een veilige plek zijn. U moet de bench nog wel even zo leuk mogelijk maken voor de hond in het begin, zodat hij deze ziet als iets positiefs. Zomaar de hond er in doen, het deurtje dichtdoen en weg gaan kan een negatief beeld geven waardoor de hond de bench niet ziet als iets leuks maar als een verplichting en zal dan luidruchtig gaan protesteren. Sommige honden accepteren dat zij voor een langere tijd in de bench moeten zitten. Echter, de meeste honden zullen eerst een tijdje aan de bench moeten wennen. Wanneer u hier al mee begint wanneer de hond een pup is, dan zult u hier zijn hele leven plezier van beleven. Neem voor het aanleren van de bench dan ook ruim de tijd, en forceer niets. Wanneer u deze gewenningsperiode achter de rug heeft, zult u zien dat uw hond misschien wel uit zichzelf in de bench gaat liggen om te slapen. Dat betekent dat hij de bench echt is gaan zien als zijn veilige plekje waar hij zich terug kan trekken. Stoor de hond daarom ook nooit als hij in zijn bench ligt. Het moet echt ZIJN plekje worden.

Maar hoe leer ik de bench dan aan?

Zoals ik al eerder zei, kost het wel even wat tijd om de bench aan te leren. Maar wanneer u een hond aanschaft, bent u waarschijnlijk de eerste weken toch veel bezig met de hond. Deze training past hier dan goed bij!

Voor een pup geldt de volgende regel: 1 uur wakker is 2 uur slapen. Een pup slaapt nog erg veel omdat hij nog veel moet verwerken. Wanneer hij 2 uur wakker is, laat hem dan ongeveer 4 uur slapen (langer mag ook, maak hem vooral niet wakker). Met oudere honden kunt u even aankijken hoelang hij het wakker zijn vol kan houden, en hoe lang hij daarna wilt slapen.

Wanneer u de hond in de bench wilt doen, dan moet u eerst bedenken wat u hier in wilt leggen. Sommige honden slapen het liefst op de plastic bodem, andere op enkel een dekentje en weer andere liggen het liefst op een dik kussen. Er bestaan speciale ‘benchkussens’ die u in dezelfde winkel vaak wel kunt kopen. Wanneer u merkt dat de hond buiten zijn bench vaak op de koude grond gaat liggen, of gelijk onder zijn kussen kruipt in de bench, dan wil hij misschien alleen maar een fleece deken in zijn bench, en meer niet. Dit is iets wat u even aan moet kijken en uit moet proberen.

Stap 1
Pak een aantal lekkere snoepjes, en doe het deurtje van de bench open (het beste is om deze altijd open hebben te staan als de hond hier niet in zit, mocht hij er uit zichzelf in willen gaan). Lok hem heel vrolijk zijn bench in en wanneer hij er in zit, beloon hem dan door hem 1 snoepje te geven. Herhaal dit een aantal keer, en laat hem dan weer even rondlopen. Lok hem vervolgens weer 1 keer vrolijk de bench in en geef hem zijn snoepje.

Stap 2
Nadat u het snoepje heeft gegeven doet u het benchdeurtje dicht. Vervolgens geeft u de hond nog een snoepje. Veel honden vinden het fijn als er een deken over de bench heen ligt, waardoor ze niet afgeleid worden door de  omgeving. Leg de deken dan voornamelijk aan de kanten waar het druk is.

Stap 3
Wanneer de pup nu dus in de bench zit met het deurtje dicht en eventueel de deken eroverheen, gaat u naast de bench zitten met uw hand tegen de bench aan. Kijk niet in de bench of naar uw hond, maar ga bijvoorbeeld tv kijken. De hond kan u dan wel zien, en gaat dit associeren met het feit dat u niet gelijk weg gaat wanneer hij de bench in moet.

Stap 4
Bij pups geldt eigenlijk in de meeste gevallen wel de ‘8 minuten regel’. Deze regel doet menig mens versteld staan omdat hij zo goed werkt. In die 8 minuten zal de hond misschien gaan piepen, huilen, rondspringen en de boel gaan verbouwen, maar negeer dit volkomen. U blijft gewoon naast de bench zitten met uw hand tegen de bench aan en kijkt lekker tv. Het wonder is, dat bijna alle pups binnen 8 minuten hebben opgegeven en lekker in slaap vallen.

Stap 5
Wanneer de pup in slaap is gevallen, blijf dan nog even zitten. Sta vervolgens langzaam op en blijf nog wel even in zicht zitten (een stoel in de buurt, of een die u van te voren al heeft neergezet). Wanneer de pup dan een beetje wakker wordt, ziet hij dat u nog steeds niet weg bent en valt weer lekker in slaap.

Extra tips
Sommige pups hebben meer moeite met de bench dan andere. U kunt dan bijvoorbeeld een kong in de bench leggen (kom ik later op terug) waardoor hij zichzelf even bezig houdt en vervolgens voldaan in slaap valt. U blijft dan ook gewoon naast de bench zitten. Geef de hond geen botten of speeltjes in de bench. Van botten krijgen ze enorme dorst (Waarna ze dus moeten plassen en misschien onnodig de bench bevuilen) en speeltjes zijn ook niet nodig. De hond moet de bench gaan zien als een slaapplek, en geen speelplek. Sommige mensen kiezen er voor om het eten in de bench te geven, en ook water in de bench te hebben. Wanneer de hond totaal zindelijk is zou het water eventueel kunnen, maar ik zelf raad het altijd af. Wanneer de hond na het drinken moet plassen kan hij namelijk nergens heen en bevuilt zijn bench of moet het te lang ophouden waardoor er complicaties kunnen ontstaan. Gebruik de bench ook nooit als straf! Het spreekt voor zich dat dit een negatieve ervaring is waardoor hij zijn veilige plek niet meer als leuk kan gaan zien.

Het afbouwen van het ernaast zitten

Wanneer u merkt dat de hond al sneller rustig wordt en sneller in slaap valt, kunt u beginnen met uw hand weghalen een aantal dagen. U zit dan alleen nog maar naast de bench. Na een aantal dagen kunt u, in plaats van naast de bench te gaan zitten, gelijk op de stoel in de buurt gaan zitten. Wanneer dit uiteindelijk ook goed gaat kunt u ervoor kiezen om buiten zicht in de buurt te gaan zitten en uiteindelijk kunt u gewoon weer doen waar u zin in heeft.

Zorg er trouwens voor dat u weet wanneer u de deur uit moet. Wanneer u om 8 uur weg moet, doe de hond dan ongeveer om kwart voor 8 al in de bench. Zo blijft de rust in huis en kan de hond rustig gaan slapen. U kunt dan om 8 uur weg gaan, en de hond gaat de bench niet associeren met het gelijk weg gaan van de baas. Dit zou namelijk ook voor problemen kunnen zorgen.

Wat nou als mijn hond echt niet meer in zijn bench wilt?

Wanneer u alles al geprobeerd heeft, kunt u er voor kiezen om alsnog alleen een mand of kussen aan te schaffen. De bench is dan geen optie meer. Wanneer u meerdere honden heeft wordt dit al lastiger. Pups moet je soms verplicht laten slapen (ze weten zelf nog niet wanneer ze nou echt moe zijn) en wanneer de andere honden dan nog vrolijk rondrennen zal dit geen rust creëren voor de pup. U kunt dan de honden in een andere ruimte zetten of hun ook in een bench doen voor een tijdje. Maar wanneer u de hond aan moet leren alleen op een kussen te slapen, dan zult u hier misschien meer tijd voor uit moeten trekken. Hij kan dan namelijk altijd weer weg gaan wanneer hij wakker wordt. Leer dit op dezelfde vrolijke en positieve manier aan, en dan zal ook dit goed komen!

 

Kan ik de bench weg doen wanneer mijn hond ouder is?

Dit is een mogelijkheid. Wanneer u graag die bench weg wilt, moet u wel goed nadenken. U haalt namelijk de veilige plek van uw hond weg, en zult dit moeten compenseren met een nieuwe plek. Het kan zijn dat u dan tijdelijk weer even de training moet oppakken, maar een volwassen hond zal ook vaak zelf een plekje zoeken wanneer hij moe is.

 

Een halsband en riem/lijn
Om je hond uit te laten, heb je natuurlijk een halsband en een riem nodig. De voorkeur gaat uit naar een lederen/nylon halsband of een tuigje. GEEN slipketting. Dit is een trainingsmiddel (die overigens door veel hondenscholen niet meer gebruikt worden omdat ze tegenwoordig veel meer waarde hechten aan een positieve opvoeding) en geen dagelijke halsband. Let bij de keuze voor een riem/lijn op het materiaal. Wanneer de hond trekt, zou deze kunnen schuren in uw handen. Probeer dus verschillende lijnen uit. Zelf raad ik een rollijn of flexi-lijn af, omdat deze voor kleine hondjes vaak te zwaar zijn en voor grote honden vaak geen optie. De hond leert dan aan om te trekken (hij moet de lijn uittrekken om te kunnen lopen), wat u eigenlijk niet wilt hebben. Een normale lijn van 1.80 a 2 meter is genoeg. Let goed op de breedte die bij uw hond past. 1 cm zou bijvoorbeeld het maximale zijn voor een klein hondje. Het beste is vaak om uw hond mee te nemen naar de dierenwinkel zodat u verschillende halsbanden en lijnen kunt proberen.

Voor een volwassen hond is een tuigje vaak een oplossing. Vooral voor honden met een gevoelige nek of kleine hondjes. Door een tuig belast je de nek niet meer, maar wordt de druk op de borst uitgevoerd. Voor veel honden zorgt dit voor meer comfort. Ook een pup kun je al een tuigje om doen, maar vaak groeit hij hier snel weer uit. Omdat je met een pup nog veel aan het trainen bent, is een halsband vaak handiger voor de communicatie tussen u en uw hond. U heeft directer contact dan wanneer u de lijn aan het tuigje heeft. Voor sterke honden is een tuigje vaak ook aan te raden omdat zij hierdoor minder kracht kunnen uitoefenen vanuit hun achterhand.

Speelgoed
Speelgoed is niet het belangrijkst om in huis te hebben, maar is zeker aan te raden. Voor het uitzoeken van speelgoed moet u goed kijken naar het soort hond dat u heeft en zijn of haar leeftijd. Pluche speeltjes zijn namelijk niet geschikt voor honden met sterke kaken of honden die snel iets kapot maken. Hieronder staan een aantal speeltjes die leuk zijn voor uw hond.

De bedoeling van veel speelgoed is dat u het spel begint en eindigt. De speeltjes zouden dan ook niet op de grond moeten blijven liggen. Pak het speeltje waarmee u wilt spelen en speel daarmee met je hond. U bepaald ook wanneer je het speeltje weer weg wilt leggen, en eindig het spel bijvoorbeeld met een snoepje. U moet er rekening mee houden dat uw hond het commando ‘los’ nog niet kent. Dit moet u dus aanleren. In de tussentijd moet u alles ruilen voor wat lekkers. Vaak laat de hond dan vanzelf los, en dan kunt u het pakken en het snoepje geven. Dit geldt niet alleen voor speelgoed, maar ook voor takken in het bos of bijvoorbeeld een pakje drinken wat hij heeft gevonden. Om het commando ‘los’ aan te leren, ga je heel veel dingen ruilen en zeg je steeds ‘los’ op het moment dat de hond los laat. Niet wanneer de hond het speeltje nog vast heeft, want dan zou de hond dit commando kunnen zien als vasthouden in plaats van los laten.

Kong
Naar mijn mening het beste speelgoed wat ooit uitgevonden is. Het is een ei vormig rubber speeltje met aan beide kanten een gat (een kleine en een grotere). Er zijn ook speciale pasta’s te koop die je hier in kunt spuiten, maar op deze site staan ook lekkere recepten die je in de kong kunt bereiden. Een hond kan uren bezig zijn met dit speeltje, en ook mentaal is hij dan erg actief bezig. Je hebt ze in verschillende groottes en afgesteld op leeftijd en bijtkracht van uw hond. Je hebt ze ook van andere merken (bijvoorbeeld sumo, voor honden met sterke kaken) maar het principe blijft hetzelfde. Dit speeltje kun je eventueel ook in de bench geven wanneer je weg gaat. De hond kan dan nog even lekker hier mee bezig zijn en vergeet bijna dat u weg bent. Daarna valt hij vaak voldaan in slaap.

Flostouw
Ook dit speeltje kan een enorme uitkomst zijn. Sommige honden trekken ze helemaal uit elkaar, maar andere honden kunnen hier heerlijk mee spelen. Wanneer de hond gaat wisselen (met ongeveer 5 maanden) dan is een flostouw ook een heerlijk speeltje om even zijn tanden in te zetten. Een tip tijdens het wisselen is om het touw eventjes een uurtje in de vriezer te leggen waardoor hij lekker koud is. Dat is verkoelend en verzachtend voor de wisselende tandjes van de hond.

Piepspeeltjes
Dit zijn speeltjes met vele kanten. Niet iedereen zou deze speeltjes zomaar moeten kopen. Je moet het karakter van je hond kennen, en weten hoe zijn gedrag is met andere honden. Sommige honden zien namelijk de piep die in het speeltje zien als de piep die een andere hond ook kan geven wanneer deze pijn heeft. Wanneer deze hond dan aangemoedigd wordt om vrolijk te doen en door te spelen met dit speeltje, zal hij dit misschien ook doen bij een andere hond die hij dus pijn aan het doen is. Het piepen van die hond is dan een teken dat hij door moet gaan in plaats van stoppen. Uit principe haal ik zelf deze speeltjes al niet voor mijn grote hond, en voor mijn kleine hond (die dit dus niet associeert met andere honden) heb ik 1 speeltje die ze alleen maar krijgt als de grote hond niet in de buurt is. Let dus goed op met deze speeltjes, want de meeste hondenspeeltjes hebben namelijk een piep er in zitten.

Snackballen en denkspeelgoed
Dit is speelgoed waar de hond uren zoet mee kan zijn. In de snackballen kunt u lekkere snoepjes doen, of wanneer u brokken voert kunt u deze er in doen. Dit speelgoed is zo gemaakt dat de hond moeite moet doen om de snoepjes er uit te halen. Geweldig vinden ze dit! Om je hond mentaal nog meer bezig te houden heb je ook speciale denkspeeltjes. Dit kan bijvoorbeeld een doolhof zijn of een schuifspelletje. Ook dit werkt weer met snoepjes of brokjes die je hond dan moet vinden. Het is heel leuk om te zien hoe uw hond alle manieren uitprobeert om die snoepjes er uit te halen.

Voer- en drinkbak
Om te kunnen eten en drinken heeft je hond natuurlijk een voer- en drinkbak nodig. Voor sommige voeding is dit niet nodig, maar voor het grootste gedeelte toch wel. Maar ook in voerbakken zitten verschillen en ook hier moet je goed naar kijken. Neem bij het kopen dan ook je hond mee naar de winkel en neem een aantal snoepjes mee. Bakken van RVS vinden sommige honden namelijk eng, omdat de geluid maken en je er een weerspiegeling in zit. Andere honden vinden plastic bakken maar niets. Dus om jezelf te beschermen tegen een miskoop, kun je beter de hond meenemen.

Anti-schrok voerbak
Voor honden die enorm schrokken tijden het eten is er nu een speciale voerbak ontwikkeld. Deze heeft obstakels in de bak waardoor de hond hier omheen moet eten en er dus langer over doet. Het wordt voor deze honden een mentale uitdaging om het alsnog zo snel mogelijk binnen te krijgen. De meeste honden eten wel snel, maar deze bak is voor de honden die zo snel eten dat ze er ook last van krijgen.

Veel gemaakte fout
Veel honden gaan ook sneller eten omdat de baasjes denken dat ze een manier hebben gevonden om hun hond sociaal te maken. Ze doen hun hand in de bak wanneer de hond eet of halen de bak steeds weg. Dit zou goed zijn omdat hij dan niet agressief wordt tijdens het eten. Maar het is meer dan normaal dat een hond zijn eten wil beschermen, omdat de voorouders van de hond, de wolf, dit ook deden. Na een lang gevecht hadden ze eindelijk hun prooi, en u zou het dan toch ook niet leuk vinden als deze constant werd afgepakt? Laat de hond dus met rust wanneer hij eet. Met deze activiteiten krijgt u juist alleen maar een hond die sneller gaat eten en enorm alert wordt, omdat hij constant denkt: ‘ik moet snel eten anders haalt ze het weg’. Wat u bijvoorbeeld wel kunt doen is (wanneer u brokken voert) af en toe een handje extra brokken in de bak gooien wanneer de hond aan het eten is. Zo weet hij dat u alleen maar eten komt brengen, en niet weg komt halen. Maar over het algemeen zou u de hond gewoon moeten laten eten en de bak pas weg moeten halen als de hond klaar is.Comments are closed.