Voedingssupplementen Tips

Dieren en de kracht van extra vierge kokosolie.

 

Kokosolie wint aan reputatie als een supervoeding en natuurlijke remedie. Mensen nemen het om hun spijsvertering te verbeteren, voor het oplossen van allerlei huidproblemen, om hun energie niveau te verhogen, om infectie te bestrijden, suikerspiegel in balans te brengen en nog veel meer. Als men Bruce Fife, kokos expert en auteur van 7 boeken over kokosolie, vraagt of dit ook kan gelden voor dieren dan is zijn antwoord duidelijk ‘Ja’. Veel onderzoek is gedaan met dieren en mensen met dezelfde resultaten. Veel kokosolie onderzoek is gedaan met mensen. Maar mensen zijn dieren. Kokosolie is doeltreffend zowel als voeding als op de huid van allerlei huisdieren. Het is een goedkope en doeltreffende remedie. Zowel voor honden, katten, paarden, vogels. Maar ook voor schapen, varkens, koeien en sportduiven. Dieren zijn verzot op kokosolie.

De voordelen zijn velerlei:

• Kokosolie is antiviraal, zowel in de darmen (bv. wormen) als op de huid.
• Kokosolie verhoogt de weerstand van dieren.
• Kokosolie verhoogt hun energieniveau.
• Kokosolie verbetert hun huid en vacht condities.
• Kokosolie vermindert ook de lichaamsgeur van honden en andere dieren
• Kokosolie geneest hun wonden, beten en infecties beter en sneller.
• Kokosolie maakt de droge vacht weer helder en zacht.
• Kokosolie helpt uitslag bij dieren te verdwijnen.

Hoe toedienen?

Ofwel als voeding ofwel inmasseren op hun vacht of huid. Als voeding kan je kokosolie zo puur geven of mengen onder hun eten. De meeste dieren zijn er zot van. Teveel kan je nooit geven maar wees matig. Als voeding: Vogel, duif een kleine koffielepel (3 à 5g), honden en katten (5 à 30g) en paard 100 tot 300g per dag. Om in te masseren: bij ontsteking of therapeutisch royaal en meermaals per dag. Voor dagdagelijks gebruik 1 keer per dag of per week.

 

Velcote

Essentiële vetzuren zijn een onderdeel van het natuurlijke celmembraan.

Daarom zijn ze noodzakelijk voor een gezonde en intacte huid en een glanzende, dichte en stevige vacht.

Een tekort aan deze vetzuren zorgt tot diverse veranderingen van het vel, zoals droogheid, roos, haaruitval en jeuk.

Als dit tekort op den duur niet uitgebalanceerd wordt resulteert het in een verandering van de huidoppervlakte.

Er ontstaan ontstekingen en huid en vel worden steeds vettiger.

Het voeren van koud-geperste, plantaardige oliën is in zulke gevallen nuttig.

Normaal voer bevat ingrediënten die tijdens de productie hun oliën gedeeltelijk verliezen.

In Velcote wordt een voor dieren optimale verhouding van de belangrijkste vetzuren (omega 3 en 6) bereikt door de toevoeging van een nuttige combinatie van notenolie, 
tarwekiemen- en lijnzaadolie.

Reeds na drie tot vier dagen zult u een een werking zien bij uw hond.

Deze korte periode in verbinding met de lage dagelijkse dosis zorgt er voor dat Velcote zeer spaarzaam en daarom goedkoop is.

Voordelen van Velcote:

  • Voor een dichte vacht en een glanzende, gezonde huid
  • Neutrale smaak
  • Werkt snel

Voedingsaanbeveling:

Velcote is een aanvulling op het voer voor katten en honden.

De aanbevolen duur van de voeding bedraagt maximaal 2 maanden.

Na slechts enkele dagen zullen de eerste positieve resultaten te zien zijn.

De langdurige voeding van Velcote houdt de huid en vacht in een goede conditie, vooral in de zomer.

Gebruik/Dosering:
kleine hondenrassen tot ca. 10 kg: 1-2 ml Dagelijks
Honden tussen 10 en 30 kg: 3-5 ml
Honden boven de 30 kg: 5-10 ml
Paarden: 10-15 ml

 

Hennep olie / Hennepzaad olie / Biologische Hennepzaad olie

 

Hennep-voerolie voor katten, honden en knaagdieren wordt gemaakt van natuurlijke, koudgeperste zaadolie uit de hennepplant.

Vanwege de koude persing (de temperatuur van de zaden en de olie mogen niet meer dan ca. 40 °C zijn) worden de b

Er zijn veel ervaringen die spreken voor de opmerkelijke werking van de gamma-linoelzuren bij allergische reacties.

Hennepolie is één van de weinige soorten olie die deze zeldzame en belangrijke vetzuren bevat.

Hennep-voedingsolie

  • verhoogd de vitaliteit
  • sterkt de afweer
  • zorgt voor glans en elasticiteit van het vel
  • stabiliseert de stofwisseling

Naast vitaminen en spoorelementen maken vooral de onverzadigde vetzuren deze hennep-voerolie zo waardevol.

Een tekort aan essentiële vetzuren kan huidveranderingen zoals eczeem en andere allergische reacties veroorzaken.

Essentiële vetzuren zijn noodzakelijk voor de barrièrefunctie van de huid.

Eczemen en allergieën: De verandering van het aandeel linolzuur in gamma-linolzuur is bij dieren met eczemen en allergieën verstoord.

Daarom is het belangrijke extra gamma-linolzuur te verstrekken.

Genezing:
Bijna alle eczemen en allergieën ontstaan door milieu-invloeden.

De verstoorde stofwisselingsprocessen worden dan zichtbaar bij huid, vel en veren.

Hennepolie vermindert deze symptomen meestal snel.

In de humane geneeskunde wordt hennepolie bij neurodermitis gebruikt.

Voeraanbeveling: De toevoeging van een paar druppels bij het voer garandeert het dagelijkse behoefte van de meest belangrijke vetzuren.

Katten: dagelijks een halve theelepel of drie x per week 1 theelepel. 
Honden: voor een middel-grote hond 3 x per week 1 eetlepel.
Knaagdieren: 3 x per week 0,5 theelepel op 1 kg lichaamsgewicht. 

 

Kokosmelk

De kokosnoot is een zeer veelzijdige vrucht. Dit blijkt o.a. uit het feit dat deze breed inzetbaar is als (traditioneel) medicijn. Zo wordt het vruchtvlees van de kokosnoot gebruikt bij de behandeling van hartklachten, dysenterie, koorts, pijn, spijsverteringsproblemen, alsook om dorst te lessen. Kokosnootolie wordt gebruikt als antiseptisch (ontsmettend) middel en vermindert jeuk en pijn bij brandwonden, zonnebrand en ringworm.  Een zieke hond of kat die niet wil eten, kan behandeld worden met kokosnootwater of kokosmelk: hierin zitten alle voedingstoffen die het zieke dier nodig heeft om uitdroging en verzwakking tegen te gaan. Kokosmelk bevat net als kokosolie een stofje genaamd laurinezuur. Dit stofje is erg goed voor de huid en de vacht. Deze unieke stof dringt heel diep in de vacht, waardoor de vacht echt vanuit de huid en wortel hersteld en verzorgd wordt.

 

Rauwe honing (wilde honing)

Het gebruik van honing als schoonheidsproduct is heel oud. De Egyptische Koningin Cleopatra baadde al in melk en honing. Honing wordt beschouwd als een antibioticum, maar het heeft niet dat effect op ons menselijk lichaam omdat de honing daarvoor te snel wordt afgebroken. Wel heeft honing op de huid een antibacteriële werking en zorgt honing er ook voor dat de huid fluweelachtig gaat aanvoelen. Over het algemeen is honing geschikt voor alle huid- en vachttypen, en is het ook geschikt voor pups. Honing reinigt, verfrist, kalmeert en werkt – zoals reeds gezegd – antibacterieel. Voor honden die allergisch zijn voor pollen of bloemen kan de shampoo worden gemaakt met een pol- of bloemvrije honing.

 

Appelazijn

Veel mensen kennen appelazijn als een goed huismiddeltje of voor gebruik in de keuken. Maar appelazijn heeft ook een heilzame werking op het lichaam. Dit komt omdat appelazijn veel aminozuren en enzymen bevat. Appelazijn helpt goed tegen jeuk of irritatie van de huid en vacht, maar geeft ook verlichting tegen insectenbeten.

 

Rauwe ei/ Gepasteuriseerd ei

Eieren bevatten veel voedingsstoffen, ze zijn vooral rijk aan alle essentiële eiwitten;vitamines  A, B, D en E; de mineralen calcium, mangaan, fosfor, ijzer, zink en selenium. Ook bevatten ze de vetten choline, dat het lichaam helpt vet te verteren, en luteine en zeaxanthine, wat heilzame antioxidanten zijn. Het gebruik van rauw ei is qua werking eigenlijk beter omdat dit beter wordt opgenomen en afgebroken in het lichaam dan gekookt ei.

 

Rauwe Eieren kunnen de salmonellabacterie bij zich dragen, maar de kans hierop is heel erg klein. Uit een onderzoek van de Keuringsdienst van Waren bleek dat tussen de 0.03% en de 0.3% van de eieren besmet zijn. Het risico op een salmonellabesmetting voor rauw-vlees-etende dieren (zoals honden) is nog eens extra klein, omdat hun maagzuur zuur genoeg is om de bacterie te doden. Eierdooier is rijk aan eiwitten (vult keratineproteïne bindingen aan, belangrijk voor een gezonde vacht) en vetten, ideaal voor extra hydratatie, terwijl het eiwit bacterie-etende enzymen bevat.

 

Vers Fruit

Dat fruit een heleboel goeds doet voor ons lichaam is bekend. Maar ook voor honden is vers fruit en groenten erg belangrijk. Om de lijst van fruit en alle verschillende werkzame stoffen niet al te lang te maken, houd ik het even bij een voorbeeld: wat kan een aardbei betekenen voor de vacht en huid van uw hond?

Aardbeien helpen de huid in evenwicht te brengen, geven glans aan de vacht en zitten boordevol polyfenolen en anti-oxidanten. Daarnaast bevatten ze veel vitamine C.

Banaan is een zeer rijke bron van vitamine A en kalium. Deze twee voedingsstoffen dragen enorm bij aan het verzachten en hydrateren van de vacht en huid. Banaan helpt ook goed tegen dunner wordende vacht van uw hond, voorkomt een droge huid en voorkomt daardoor dus huidschilfers.

 

Griekse yoghurt

De levende bacteriën in Griekse yoghurt ruimen slechte toxines op, en zorgen ervoor dat een te hoge zuurgraad en ontregelde pH van de huid weer in balans komt. Ook doet Griekse yoghurt geweldig werk voor een doffe vacht. Het melkzuur (lactose enzymen) lost op en verwijderd vuil terwijl het vet van de melk de vacht voedt.  Erg geschikt voor poedelvachten of honden met een droge vacht.

 

Groenten en Kruiden

Honden met bepaalde ziektes varen er wel bij en wij zijn van mening dat ook een gezonde hond die gek is op groentes er absoluut niet mee gestraft wordt.

Vaak wordt beweerd dat een gezonde hond prima zelf vitamine C kan aanmaken en dat het daardoor niet nodig is om te supplementeren met vitamine C. Dat klopt als een bus. Groentes en andere voeding die onder de 20% overige kunnen vallen, zijn echter geen supplementen (pillen en poedertjes), maar onderdeel van een prooidiertheorie waarvan 80% als basis vlees/orgaan/bot bestaat en aangevuld kan worden met o.a. groentes uit die overige 20% om ‘huid en haar’ te vervangen.

Oversupplementeren met vitamine C uit voeding is niet mogelijk. En belangrijk! Als je gebruik maakt van groentes of andere overige uit die 20%, doe je dat niet om de extra vitamine C, maar om de toevoeging van mineralen, vitamine B, aminozuren, enzymen en belangrijke fytostoffen die o.a. een anti-oxidante werking hebben, nier en lever ontstoren en prima dienen als ruw vezel.

Groentes geef je ook niet om de inhoud van de maag van een prooidier na te bootsen, maar enkel om bovenstaande redenen. Wil je de inhoud van de maag van een prooidier nabootsen, dan zul je de groentes moeten fermenteren. Een groente dat al is gefermenteerd en daardoor prima als maag-/darmnabootsing kan dienen, is zuurkool.

Het voordeel van gepureerde rauwe groentes is dat alle belangrijke vitamines en mineralen volledig door het lichaam kunnen worden opgenomen. Een hond (carnivoor) heeft in tegenstelling tot planteneters geen goed ontwikkelde blinde darm, die zorgt dat rauwe groentes welke in zijn geheel zijn gegeven, extra afgebroken worden voordat het verder de dikke darm in gaat. Ook kan dit bij een carnivoor een overbelasting geven op de pancreas, als er ineens teveel amylase vanuit de pancreassappen gevormd moet worden om die grote stukken verteerd te krijgen. Een chemisch proces dat voor een carnivoor redelijk tegennatuurlijk is.

Vandaar dat het belangrijk is de celwand van groentes stuk te slaan door middel van pureren OF te stomen/koken. Stomen/koken verliest in waarde ten opzichte van gepureerde rauwe groentes, maar een hond kan zeker nog wat mineralen opnemen en het is een prima ruw vezel.

__________________________________________________________________________________

Honden met symptomen van artritis, ontstekingen, parasieten, wormen, ademhalingsproblemen en andere condities betrekking hebbend op zwelling en slijmvorming, dienen ver weg van de nachtschadegroentes te blijven.

Nachtschadegroentes zijn: tomaat, aubergine, pepers, aardappels, paprika, courgette en komkommer.
Voor alle nachtschades geldt dat vooral de groene delen van de plant sonatine bevat, de giftige stof in nachtschades.

__________________________________________________________________________________

Honden met schildklierafwijkingen moeten oppassen met groentesoorten die de schildklieractiviteit kunnen onderdrukken.
Voer geen rauwe kool, Brusselse spruitjes, broccoli, boerenkool en bloemkool. In gekookte vorm levert dit geen problemen op.
__________________________________________________________________________________

Groentes die je kunt geven
Probeer zo veel mogelijk aan biologische producten te komen.

Andijvie
Hart, lever, maag, hersenen, slaapstoornissen, nieren, vochtafdrijvend, ontgiftend, bloedvorming.
Vitaminen; A, B1, B2, B6, B11,  C.
Mineralen en sporenelementen; natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer. chlorofyl

Broccoli
Beendergestel, bijnieren, blaas, bindweefsel, gal, hart en vaten, lever, longen, luchtwegen, nieren, ogen, huid, ontstekingen, prostaat, sinussen, osteoporose, zwangerschap, stofwisseling; bij kanker, reuma, jicht, immuniteit.
Vitaminen; A, B2, B5, B6, B11, C, K.
Mineralen en sporenelementen; natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper, zink

Komkommer
Ontzurend bv. bij reuma en jicht, vochtafdrijvend, bij hoge bloeddruk, nierkwalen, vochtophoping, hartkwalen, nier- en blaasstenen, constipatie, diabetes (in grote hoeveelheden vermindert het de behoefte aan insuline), bloedsuikerspiegelverlagend, huidreinigend, bloedzuiverend, overgewicht, koorts.
Vitaminen; P (fosfor), B1, B2, C.
Mineralen en sporenelementen; calcium, ijzer, kalium, natrium, silicium, kalium.

Luzernescheuten of Alfalfakiemen
Alfalfakiemen of luzernescheuten dient men als zeer jonge groenten te beschouwen.
Er is geen voedingsmiddel dat zo vers op het bord kan liggen als kiemen. Tot op het moment van eten blijft de kiem groeien waardoor de kwaliteit van de inhoudsstoffen optimaal blijft.
Kiemen zijn voedzaam, gezond en gemakkelijk te gebruiken. Ze zijn veel lichter verteerbaar dan zaden, vermits het zetmeel omgezet is in enkelvoudige suikers, de eiwitten in aminozuren, en de enzymen nog werkzaam zijn aangezien er geen bewerking heeft plaatsgevonden. De mineralen zijn in hun organische vorm opgeslagen en gekoppeld aan makkelijk opneembare verbindingen, en de vitaminen zijn in relatief grote hoeveelheden aanwezig.

Kiemen zijn een prachtige ondersteuning en zouden dagelijks gegeten moeten worden om het lichaam te verjongen en te vernieuwen. Ze zijn heel geschikt om bepaalde voedingstekorten te voorkomen of op te heffen, bvb. bij verzwakte mensen, bij ondergewicht en bij stress.

Doordat het lichaam alle noodzakelijke voedingsbestanddelen toegevoerd krijgt, ontstaat zuivering van het bloed, verjonging van de cellen, versterking van het afweersysteem, een hoog niveau van energie en verbetering van de lichaamsfuncties. Bovendien verbeteren ze de darmflora.

Vitaminen; A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, F, K, U.
Mineralen en sporenelementen; Co-Enzym Q10, biotine, fosfor, kalium, calcium, magnesium, koper, mangaan, kobalt, ijzer, fosfor, zink, selenium en sporenelementen als nikkel, strontium, palladium en ook alle essentiële aminozuren.

Men kan in principe makkelijk zelf kiemen kweken, maar de moeilijkheid is dat als men het zelf doet, ze gemakkelijk gaan beschimmelen. In de supermarkt zijn tegenwoordig een variëteit aan kiemen het hele jaar beschikbaar. Veel kiemen hebben een sterke smaak en men kan ze daardoor slechts in beperkte hoeveelheid gebruiken; alfalfakiemen daarentegen hebben een vrij neutrale smaak, zijn knapperig en zacht en men kan er veel van eten.

Alfalfa is al 2000 jaar bekend als veevoer, groenbemester en reservegras. Opmerkelijk aan alfalfa is de enorme volumevermeerdering tijdens het kiemen: 1 eetlepel zaad is voldoende voor een pot vol gekiemde groente. De kiemtijd bedraagt 6 à 7 dagen.

Peterselie (Kruid)
Bloedarmoede, vochtafdrijvend, nieren, blaas, reuma, astma, keel, eetlustbevorderend, lever. Niet bij zwangerschap of nierproblemen.
Vitaminen; Bètacaroteen (plantaardige vit. A), C, E.
Mineralen en sporenelementen: ijzer, calcium, foliumzuur, vanadium, magnesium.

Pompoen
Reuma, ontzurend, stofwisseling, overgewicht, vochtafdrijvend, ontgiftend, pancreas, nier, prostaat, immuunstelsel, slaapstoornissen.
Vitaminen; Bètacaroteen (vit. A), B-complex plus B9 foliumzuur, C en E.
Mineralen en sporenelementen; kalium en magnesium.

Selderij
Bijnieren, lever, nieren, prostaat, stofwisseling; bij kanker, reuma, nierinfectie, blaasontsteking, nierstenen, blaasstenen, jicht, constipatie, ontgifting, slecht ruikende adem, libidostimulerend, verbetert de stemming, afrodisiacum, laxerend, reuma, depressie, zenuwklachten, krop.
Vitaminen; A, B en C.
Mineralen en sporenelementen; calcium, magnesium, ijzer en fosfor.

Veldsla
Kalmeert de maag, immuunsysteem, huid- en slijmvliezen, kalmerend, zenuwspanningen, bloedarmoede.
Vitaminen; C
Mineralen; ijzer, chlorofyl, caretenoïden.

Venkel
Maag, darmen, nieren, constipatie, vochtafdrijvend, zenuwspanningen, migraine, eetlustopwekkend, menstruatieregelend, melksecretiebevorderend, winderigheid, opgeblazenheid, bacteriedodend, is goed tegen darmparasieten en is anti-toxisch.
Vitaminen; A, B, C
Mineralen; calcium, fosfor

Witlof
Bloedzuiverend, lever, gal, nieren, milt, huid, overgewicht.
Vitaminen; B1, B2, B6 C
Mineralen; natrium, kalium, fosfor, calcium, ijzer, koper, zink

Wortelen
Ballaststoffen, huid, ogen, kanker, arteriosclerose, reuma, immuunsysteem, verkoudheid, hart- en vaten, darmen, nieren, zwangerschap, maag, diarree, hoofdpijn, keel, astma.
Vitaminen; bèta-caroteen (pas vrijgegeven na persen, pureren of koken), B1, B2, B6, C
Mineralen; natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper, zink

Zuurkool
Activering van de darmwerking, verbetering darmflora, spijsverteringsbevorderend, immuunsysteem, ontgifting, moeilijk genezende wonden, bloedstolling, te hoge cholesterol, constipatie.
Vitaminen; A, B6, B12, C, K.
Mineralen; natri­um, kalium, calcium, zwavel, magnesium, mangaan

 Knoflook
Vers geperste knoflook werkt ontstekingsremmend en antibacterieel en heeft nog andere waardevolle eigenschappen, het kan bijvoorbeeld helpen tegen vlooien. Geef niet meer dan 1 klein teentje per 9 kilo lichaamsgewicht per dag want grotere hoeveelheden kunnen bloedarmoede veroorzaken.

_________________________________________________________________________________

Denk er wel aan dat bladgroentes een laxerende werking hebben, en dat knolgroentes de ontlasting harder maakt. Dus zelf even kijken welke verhouding het beste is voor je eigen hond.

__________________________________________________________________________

Gefermenteerde groentes bevatten ook goede darmculturen. Een voorbeeld van deze vorm van prebiotica is rauwe zuurkool; fijn gesneden, mengen met wat andere groentes/kiemspruiten of over het vlees. De meeste honden vinden dat erg lekker. Een goede vuile pens van geit, lam of rund bevat pro- en prebiotica in de vorm van actieve bacteriën en enzymen door de voorverteerde inhoud er van. Rauwe koudgeslagen honing bevat levende enzymen die ten goede komen aan o.a. het maag- en darmstelsel. Als onderhoudsdosis zijn dit prima manieren om de darmflora op peil te houden, waarvan met name de laatste twee items een groot nut hebben.

__________________________________________________________________________________
Brandnetel is een kruid met vele functies

In de voeding van de hond is het bloedzuiverend, bevordert haargroei, bevordert de werking van maag- en darmstelsel, zuivert het blaas- en nierstelsel en bevat in zijn meest zuivere vorm veel belangrijke mineralen en vitamines.

Daarnaast bevat brandnetel veel chlorofyl, waardoor het een prettige aanvulling is op de (rauwe) voeding van een hond.

Chlorofyl is de groene bladkleurstof van planten. Met behulp van chlorofyl vangt de plant licht op en gebruikt de energie ervan voor fotosynthese. Hiermee wordt water en kooldioxyde omgezet in koolhydraten en zuurstof. Wat structuur betreft, lijkt chlorofyl veel op hemoglobine, dat de rode kleur aan ons bloed geeft en zuurstof door de aderen vervoert. Het verschil tussen beide is dat chlorofyl een magnesiumkern heeft en hemoglobine een ijzerkern.

Chlorofyl werkt zuiverend omdat het giftige stoffen en slakken uit het lichaam kan afvoeren. Alle groene planten hebben chlorofyl, de ene wat meer dan de ander. In brandnetel is het ruim voorhanden, net zoals in spinazie.

Pluk van verse brandnetel alleen de jonge toppen en vries de brandnetels in voor gebruik. Na ontdooiing kun je het verwerken in de groentemix of versnipperen over het vlees. Een grote theelepel hooguit 2x per week is voor een grote gezonde hond voldoende.

Brandnetel kun je ook prima drogen. Als je zorgt dat je in het voorjaar de meest jonge groene toppen hebt geplukt, dan kun je door middel van een droogmachine een leuk voorraadje aanleggen voor van de winter.

Indien je brandnetel geeft om bijvoorbeeld blaas- of niergruis weg te krijgen, dan kun je beter thee trekken van biologisch versneden gedroogde brandnetel en hiervan dagelijks laten drinken. Veel honden vinden dat niet zo lekker, maar als je er een lepel rauwe honing doorheen doet dan gaat het er meestal wel in.
___________________________________________________________________________

Peterselie bij blaasgruis- en niergruisproblemen
Peterselie als aanvulling op de voeding van een hond is aan te bevelen als bovenstaande klachten een rol spelen of om bovenstaande klachten te voorkomen.
Peterselie heeft een sterk vochtafdrijvende functie, waardoor de blaas van een hond bij regelmatig gebruik verschoond blijft van vervuiling en op een goede Ph waarde blijft staan. Uiteraard bereik je dit niet alleen met peterselie, maar is rauwe voeding zonder al teveel koolhydraten ook van belang om blaas- en niergruis te voorkomen.

Oxaalzuur
Peterselie bevat Oxaalzuur wat in grote concentraties slecht kan zijn voor de nieren en juist nierstenen kan bevorderen. Maar in kleine hoeveelheden als onderhoudsdosis is het geen probleem en bevordert het juist het reinigen van het blaas- en nierstelsel. Voor alle kruiden geldt, overdaad schaadt!

Het is geen probleem om wekelijks een handje peterselie toe te voegen aan de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Peterselie met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 2x per week een grote lepel aan een middelgrote hond.

Geef Peterselie niet met Brandnetel of Paardenblad in verband met de vochtafdrijvende werking van deze kruiden.

Rozemarijn
Rozemarijn is een krachtig anti-oxidant, wat je niet veelvuldig en in grote hoeveelheid als aanvuller op de voeding van je hond moet geven. Pluk alleen een handje naalden van de zijtakken die aan de hoofdtak vastzitten en meng dat door de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Rozemarijn met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 1x per week een grote eetlepel aan een middelgrote hond.

De geur van Rozemarijn kan honden met epilepsie triggeren. Voer dit kruid alleen aan gezonde honden die niet kampen met problemen aan het centrale zenuwstelsel. Geef dit kruid ook niet tezamen met andere kruiden, als je hond nog niet gewend is aan kruiden in het algemeen. Houd het dan voorlopig bij 1 kruidsoort per keer.

Rozemarijn bevordert de spijsvertering, werkt wormafdrijvend en is teek- en vlowerend.

Tijm
Tijm kun je wekelijks geven ter bevordering van de spijsvertering. Dit kruid heeft een krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende werking en stimuleert de productie van witte bloedlichaampjes dat zo het afweersysteem versterkt. Ook heeft tijm een ontsmettende werking bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid, activeert de vetverbranding, ondersteunt bij artrose en heeft een wormafdrijvende werking.

Net als Rozemarijn is Tijm een krachtig anti-oxidant, wat je niet veelvuldig en in grote hoeveelheid als aanvuller op de voeding van je hond moet geven. Pluk een handjevol van de takjes en meng dat door de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Tijm met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 1x per week een eetlepel aan een middelgrote hond.

 De geur van zowel Tijm als Rozemarijn kan honden met epilepsie triggeren. Voer dit kruid alleen aan gezonde honden die niet kampen met problemen aan het centrale zenuwstelsel. Geef dit kruid ook niet tezamen met andere kruiden, als je hond nog niet gewend is aan kruiden in het algemeen. Houd het dan voorlopig bij 1 kruidsoort per keer.

Basilicum
Basilicum kun je wekelijks geven ter bevordering van de spijsvertering. Dit kruid heeft een krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende werking, is krampstillend en urine-afdrijvend.
Ook kan basilicum verlichting geven bij artrose, reumatiek en is koortsverlichtend.

Pluk een handjevol van de blaadjes en meng dat door de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Basilicum met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 2x per week een grote lepel aan een middelgrote hond.

Geef niet meer dan 2-3 soorten vochtafdrijvende kruiden in een mix en wissel vooral af.Comments are closed.