Fietsen

Fietsen met je hond

 

LEEFTIJD:
Vanaf de leeftijd dat je hond ongeveer een jaar oud is, maar in elk geval níet voor je hond de leeftijd van 10 maanden heeft bereikt, kun je met je hond gaan fietsen. Begin hierbij voorzichtig!! De eerste keer ga je gewoon met de fiets aan je ene hand lopen en met de hond in de andere hand (daar was dat wandelen zonder trekken zo fijn voor!). Je loopt dus eerst een stukje tussen je hond en de fiets in. Vervolgens draai je het om en loop je een stuk met de fiets tussen jezelf en de hond in. De hond moet dan al wel gewend zijn aan de fiets. Als je fietst met je hond, loopt je hond altijd rechts van je fiets, zodat de jij en je fiets tussen de hond en het verkeer zijn!

VEILIGHEID:
Besluit je te werken met een ‘springer’ (een soort ‘veer’ die je op de fiets vast kan zetten en waar je de hond met zijn halsband aan vast kunt zetten, verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak) die wel zo veilig is, omdat je gewoon twee handen aan het stuur kunt houden (‘handsfree’ zeg maar) dan moet je de hond hier ook een paar keer aan laten wennen door met de hond aan de springer (aan de fiets) te lopen. Ook met een springer laat je de hond aan de rechterkant van je fiets lopen!

HOE FIETSEN?
Is je hond voldoende aan de fiets gewend dan kun je voorzichtig beginnen met fietsen. De eerste keer ga je niet verder dan de straat op en neer. Heb je dit een aantal dagen achter elkaar gedaan, dan kun je een keer een blokje om fietsen. Ook dit doe je weer ongeveer een week elke dag opnieuw (1x per dag). Het opbouwen van fietsen met de hond moet echt rustig gebeuren! De hond moet in draf lopen naast de fiets, dus niet galopperen! De rechtlijnige beweging naast de fiets is goed voor de spieropbouw van je hond. Wel moeten zijn voetkussentjes de gelegenheid krijgen om wat meer eelt te vormen dan gebruikelijk. Je doet er je hond een plezier mee door op zandwegen te beginnen en niet teveel op de verharde weg. (Uiteindelijk kun je dit natuurlijk ook wel opbouwen.) Ga NIET FIETSEN als de temperatuur buiten meer dan 20ºC is! Je hond kan alleen zweten via zijn tong en zijn voetzooltjes en raakt door fietsen bij hogere temperaturen dan 20ºC snel oververhit en kan zelfs in shock raken (levensbedreigend!). Ook in de sneeuw of bij andere gladde weersomstandigheden kun je beter niet gaan fietsen. Allereerst loop je sneller het risico onderuit te glijden en zowel jezelf als je hond te verwonden, anderzijds krijgt je hond snel last van sneeuw (en pekel) tussen zijn voetkussentjes. (’s winters kun je sowieso gebruik maken van vaseline voor je naar buiten gaat, zodat de sneeuw niet zo blijft plakken; even iets tussen de voetkussentjes smeren…)

OPBOUWEN:
De eerste week fiets je maar 1 minuut per keer. Dit doe je een week lang, vrijwel elke dag. Vervolgens 2 minuten per keer, gedurende een week, elke dag. Zo verder met 3 minuten per keer, 4 minuten en dergelijke, tot je zit op ongeveer 15 minuten per keer fietsen met je hond. Nu kun je overstappen op het volgende ‘fietsschema’ om de conditie van je hond optimaal te krijgen en te houden.

 

CONDITIE – FIETS – PROGRAMMA: 

 

Dag 1

 (zaterdag)

Dag 2

(zondag)

Dag 3

(maandag)

Dag 4

(dinsdag)

Dag 5

(woensdag)

Dag 6

(donderdag)

Dag 7

(vrijdag)

Week 1

15 minuten

15 minuten

Rustdag

25 minuten

20 minuten

Rustdag

Rustdag

Week 2

25 minuten

20 minuten

Rustdag

30 minuten

Rustdag

30 minuten

Rustdag

Week 3

35 minuten

20 minuten

30 minuten

Rustdag

30 minuten

20 minuten

Rustdag

Week 4

30 minuten

20 minuten

30 minuten

Rustdag

40* minuten

15 minuten

Rustdag

Week 5

40* minuten

25 minuten

Rustdag

40* minuten

20 minuten

Rustdag

Rustdag

Week 6

45* minuten

20 minuten

Rustdag

Rustdag

60* minuten

Rustdag

20 minuten

 * = halverwege 15 minuten rust!Comments are closed.